Johansen, Kenneth / Baard Næss : Ren matglede

395.00 kr

Dette er en bok for ekte matglede! Det beste fra Norges kulturlandskap – rent, utsøkt og tilgjengelig der du bor!

Varenr: 9788241908576


Kenneth Johansen og  Baard Næss :
Ren matglede

Dette er en bok for ekte matglede! Det beste fra Norges kulturlandskap – rent, utsøkt og tilgjengelig der du bor!

Dette er en kulinarisk pilgrimsferd til de beste produsentene og råvarene i vårt eget land. Bli inspirert til å ta i bruk råvarer fra din egen region.

18 produsenter presenteres kort innledningsvis i hvert kapittel, mens hovedtyngden av boken er viet de herligste oppskrifter. Her finner man gode produsenter av korn, melk, gris, honning, lam, eple, kylling, bær og enda mer.

Innhold:

Forord .......................................................................................... 5
Bjørnebruket
Økoparadis i vest!................................................................... 11
Pinnekjøtt med eple- og selleripuré ............................................. 13
Fenalår med dillkrem og sprøtt rugbrød ...................................... 15
Ertesuppe med røykakjøtt og timian ............................................ 17
Bjørnebrukets lammepølse med potetaïoli og grønnsaksrøre .... 19
Rømmegrøt med fenalår og rosiner .............................................. 21
Den blinde Ku
Blind ku, god ost!..................................................................... 23
Bananbrød ..................................................................................... 25
Tomatmarmelade .......................................................................... 25
Tomat og møøzzarellasalat ........................................................... 26
Ristete hasselnøtter ...................................................................... 27
Knekkebrød ................................................................................... 29
Ostesufflé med blåmandag ........................................................... 31
Eiketoppen
Smak av spælsau og honning! .......................................... 33
Honningkaker med ostetopping og honningtavle ........................ 35
Honningkjeks med hasselnøtter................................................... 37
Solbærbladte med honning ........................................................... 39
Andebryst med lime- og honningglasur ....................................... 41
Spælsaurygg med bakte småløk og honningsjy ............................ 43
Bakt spælsauribbe med provençalske krydder ............................. 45
Finstad Gård
Med dype røtter!...................................................................... 49
Saltbakte rødbeter ......................................................................... 51
Rotfruktsalat med hvitløk og friske urter ..................................... 51
Gulrot-koppkaker ......................................................................... 53
Pastinakksuppe med mandler og olivenolje ................................. 55
Stekt piggvar med rødbetkrem og smørstekt kålrot ..................... 57
Grøstadgris
Skikkelig griseri! ....................................................................... 59
Pølser og potetstappe .................................................................... 61
Grillet svinebiff med tagliatelle og urteolje ................................. 63
Svinebiff med moreller og ristet vårløk ........................................ 65
Krydderstekt svinecarré med stekte epler ................................... 67
Holli Mølle
Rent mel i posen! ..................................................................... 69
Surdeig! ......................................................................................... 71
Slik la ger du sur deig: ..................................................................... 73
Grovt surdeigsbrød ....................................................................... 75
Landbrød med surdeig og malt...................................................... 77
Byggbrød med honning ................................................................. 79
Smørloff ......................................................................................... 81
Focaccia med spelt og rug ............................................................. 83
Kneippbrød .................................................................................... 85
Matpakkebrød av emmer og rug ................................................... 87
Helkornbrød .................................................................................. 89
Grunnoppskrift hvetedeig ............................................................ 91
Hvitvinskokt perlespelt med stekt fjellfisk og
agurksalat med jogurt ................................................................... 93
Holte Gård
Glade høner smaker best! ................................................... 95
Kyllingkraft ................................................................................... 97
Fylte kyllinglår med skogsopp og sjalottløk ................................. 99
Honning- og lime glaserte kyllingvinger med pistasjnøtter ......... 101
Grønn ertesuppe med kyllingbryst og grillet paprika .................. 103
Kyllingbryst med urteskorpe og ristet sopp ................................. 105
Mango- og chilimarinerte kyllinglår med krydret ris og bønner . 107
Helstekt kylling med ovnsbakte poteter ...................................... 109

Bokens forord:
Mange er opptatt av å spise fornuftig. Jeg mener vi burde spise mer med hjertet. Den beste maten får vi når vi bryr oss. Bryr oss om hvor maten kommer fra. Bryr oss om hva den gjør med helsa, dyra og miljøet. Men først og fremst bryr oss om å lage gode matopplevelser.

Kenneth lager mat med glede. Han er så glad i gjestene sine og verden rundt seg at han har skapt verdens første palmeoljefrie hotell. Nå har han tatt med seg produsentene han er glad i, og laget boka du holder i hendene. Sammen skaper de ikke bare god mat, men også gode historier.

Mat glede starter ikke ved frysedisken. Eller i et plastbeger. Eller i en stor maskin et sted langt borte. Mat glede starter i fjøset til Inger på Solheim i Ås, på sauejordene til Cecilie på Bjørnebruket og idet Toril og Erik sår sine første frø på Finstad Gård om våren. Ren mat glede kjennes på smaken. Og på den gode magefølelsen som varer lenge etter du har gått fra bordet.

Jeg blir så glad når jeg møter og hører om folk som Kenneth og vennene hans. De viser at det er mulig å utgjøre en forskjell, selv om man starter i det små. Jeg håper denne boken gjør at flere får glede av gode matopplevelser. Og at flere får smaken på lykkeligere høner og griser som gliser, og renere mel i posen. Sånn kan riktig god mat bli riktig god business.

Jeg gleder meg allerede!

Gunhild A. Stordalen

Om forfatterne:
Kenneth Johansen har markert seg som en spennende og nyskapende kokk, blant annet da han ble kåret til Årets Villmarkskokk i 2007. Baard Næss er en av Norges fremste natur- og matfotografer. I 2011 vant han GOURMAND World Cookbook Awards: Best Cookbook Photography for bildene til SOPPkokeboka.

Utgitt av Vigmostad og Bjørke 2012
ISBN 9788241908576
Innbundet
Antall sider: 224